Achillespees klachten komen veel voor bij hardlopers. De achillespees is slecht doorbloed en is het verlengde van onze kuit. Vaak zie je dat het een irritatie van de achillespees is, er kan een verdikking op zitten, vocht omheen zitten of de pees kan erg gevoelig zijn.
Achillespees klachten kunnen acuut ontstaan. Een soort steek in de achillespees tijdens het hardlopen, versnellen e.d. Meestal zie je dat achillespees klachten langzaam ontstaan en steeds meer zeer gaan doen. Het begint met ochtendstijfheid waarbij je de eerste paar stappen echt op gang moet komen, of dat trap af lopen gevoelig is. Als deze ochtendstijfheid steeds erger wordt dan moet de loopbelasting ook even omlaag.
Weetje:
Van alle hardloopblessures bij ReFit Delft is ongeveer 30% een achillespeesblessure. Je komt dit dus vaak tegen, vooral bij hardlopers!
Het lijkt of achillespees klachten vaker voorkomen bij de snellere groepen. Op het moment dat je sneller loopt heb je meer schokbelasting en moet je harder afzetten. Er komt dus meer spanning op de kuit en dus ook op de achillespees te staan, waardoor de achillespees sneller geïrriteerd kan worden. Je kunt er daarom voor kiezen om compressiekousen te gebruiken waardoor de kuit beter doorbloed wordt en de kuit heeft ook minder schokbelasting krijgt.
Het is altijd belangrijk om verder te kijken dan alleen de achillespees. De klachten kunnen ontstaan uit de enkel, bijvoorbeeld door een doorgezakte voet, vanuit de heup of zelfs vanuit de rug.
Om klachten te voorkomen is het goed om de kuiten en achillespezen te trainen, zodat ze belastbaar genoeg zijn om de belasting van het hardlopen aan te kunnen. Denk aan touwtje springen. Op tenen en hakken lopen of andere lichte sprongetjes, probeer dit niet te overdrijven anders krijg je juist klachten.
Luister vooral naar je lichaam en loop niet door de pijn heen. Pijn is je vriend en niet je vijand!
De behandeling van de blessure?
- Excentrische oefeningen: Deze worden altijd aangeraden. Dit is een trap oefening, ga op de bal van de voet staan, ga met 2 benen omhoog en met 1 langzaan omlaag (in 8 tellen), dit kun je opbouwen: 3×8/3×10/3×12/3×15, probeer dit dagelijks te doen.
- Tapen: Er zijn verschillende tape technieken die goed helpen.
- Massage: Ik behandel de achillespees altijd in combinatie met de kuit, vaak staat hier veel spanning op. Ik maak zowel de achillespees, kuit en de voet los, zodat deze beter doorbloed zijn en meer ruimte krijgen om te bewegen. Daarnaast gebruik ik diverse technieken om de fasciae los te maken. Dit is het bindweefsel tussen de huid en spieren en kan veel invloed hebben op achillespees klachten.
- Mobilisatie enkel: De enkel is meestal geblokkeerd bij achillespees klachten, dit kan mogelijk ook een oorzaak zijn van de klachten.
- Hakverhoging: Daarnaast raad ik hardlopers altijd een hakverhoging aan tijdens het hardlopen, tot de klachten weer over zijn. Je kunt voor een verhoging van 3 of 5 mm kiezen. Bij heftige klachten zou ik voor 5 mm gaan en bij iets minder heftige klachten voor 3 mm.
- Koelen: Daarnaast is ijzen vaak erg effectief. Er zijn steeds meer wetenschappelijke artikelen die zeggen dat ijzen geen effect zou hebben. Mijn eigen ervaring en van andere lopers is dat ijzen wel degelijk effect heeft. Als je ijst na het hardlopen is de reactie daarna ook minder. Je kunt dit het best met een ijsblokje doen, direct op de huid en rustig in masseren tot het ijsblokje op is.
- Rekken: Om de spanning van de kuiten af te halen.
- Stabiliteit: Trainen van stabiliteit van de enkel, dit kan simpel door 1 minuut op 1 been stil te staan (bijv. tijdens tanden poetsen).
Uitslag Mediquest patiëntenonderzoek 2024
Patiëntenonderzoek 2024 Dit jaar heeft Mediquest opnieuw een onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van patiënten met fysiotherapie bij Refit Delft. Er is onder andere gekeken naar de algemene ervaring met [...]
Vanaf 2024 weer contracten met ALLE zorgverzekeraars
Vanaf 2024 hebben we weer contracten met alle zorgverzekeraars, dus ook met JUST en Zorg & Zekerheid.