Hielspoor is een verkalking onder het hielbot, een stukje extra bot onder de hiel. Als we ouder worden ontstaan deze klachten eerder. Aan hielspoor is weinig te doen en gaat binnen 1 tot 2 jaar vanzelf over.

Hielspoor wordt vaak verward met fasciitis plantaris, dit is een ontsteking of irritatie van de aanhechting van de peesplaat. Vaak ontstaat dit na een strand of heuveltraining of bij snelle tempo’s. Als er veel spanning op de voetboog komt is de kans ook groter dat de aanhechting van de peesplaat wat geïrriteerd raakt. Ook kan het zijn dat je een holle voet of een doorgezakte voet hebt, waardoor er meer spanning komt op de peesplaat.

Hielspoor is dus een stukje bot dat uitsteekt. Fasciitis Plantaris betekent ontsteking van de plantar fascia. Fascia betekent bindweefsel of peesplaat. De ontsteking ontstaat op de plek waar het bindweefsel zich tot het hielbeen aanhecht. Een veelgebruikte term voor deze voetklacht is peesplaatontsteking, dit is dus GEEN hielspoor, maar lijkt er wel veel op. Veel lopers hebben hier last van.

Ongeveer 5 tot 10% van de patiënten bij ReFit Delft heeft hier last van, waarvan het merendeel dus een fasciitis plantaris is. Een heel klein percentage is maar hielspoor, ongeveer 1%.

Kunnen we het voorkomen? Of misschien vroeg herkennen?

Hielspoor of fasciitis plantaris kan heel spontaan ontstaan, ineens heb je er last van. Probeer de voetspieren sterk te houden of te maken. De trapoefening die ik voor de achillespees heb beschreven is hiervoor ook erg goed. Op de trap staan, met 2 benen omhoog, met 1 been langzaam omlaag. Dit doe je 3×15 per kant. Ook kun je een handdoek oprollen en uitrollen om de peesplaat onder de voet sterker te maken. Je kunt ook af en toe met een golf- of tennisballetje onder de voet rollen om de peesplaat los te maken of te houden. Rekken van de kuitspier, korte en lange is ook aan te raden.

Behandeling van hielspoor

Tape werkt erg goed, met tape kun je de druk op de aanhechting goed verminderen, zeker bij een fasciitis plantaris. Koelen, rekken en spierversterkende oefeningen zijn ook belangrijk.

Daarnaast is het ontspannen van de peesplaat en kuit een belangrijk onderdeel, dit kan door verschillende manuele handelingen. De grote teen kan soms ook beperkt zijn of de enkel zit vast (dit kan ook een oorzaak zijn).

Wat tijdelijk een verlichting kan geven is een silisoft hakverhoging, deze zorgt voor een betere drukverdeling. Ook een op maat gemaakte zool kan goed werken.

Uitslag Mediquest patiëntenonderzoek 2024

Patiëntenonderzoek 2024 Dit jaar heeft Mediquest opnieuw een onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van patiënten met fysiotherapie bij Refit Delft. Er is onder andere gekeken naar de algemene ervaring met [...]

Samenwerking met Praktijk Claudia

Samenwerking Praktijk Claudia Sinds augustus ‘24 werken wij samen met praktijk Claudia. Claudia is een gediplomeerd holistisch leefstijlcoach. Door middel van een combinatie van voeding, beweging, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling kan zij [...]