Hoe kun je nu het beste landen bij het hardlopen?

De landing tijdens het hardlopen kan heel belangrijk zijn, als je verkeerd land kan dit namelijk blessures veroorzaken. Een goede landing is vaak zo goed als mogelijk onder je zwaartepunt, dus niet te ver voor je. Probeer je voet altijd zoveel als mogelijk onder je neer te zetten. Als je je voet bij de landing te ver voor je neerzet geeft dat veel klappen op je knieën en heupen en verlies je veel energie in de grond. Als je je voet goed onder je neerzet kun je ook weer snel van de grond af komen en verlies je zo weinig mogelijk energie. Op de linker foto zie je de landing net te ver voor je neer, op de tweede foto zie je de landing netjes onder het lichaamszwaartepunt. 

Ritme

Er word vaak gezegd dat een juist ritme tijdens hardlopen ongeveer 180 stappen per minuut is. Dit is natuurlijk voor iedereen anders en heeft ook te maken met het tempo wat je loopt. Als je te langzame stappen maakt, maak je waarschijnlijk te grote stappen en is je landingspunt te ver voor je. Probeer je passen dus kort te houden en de frequentie wat hoger. En probeer je voet  goed onder je lichaamszwaarte punt te plaatsen. Je kunt ook proberen jezelf een klein beetje naar voren te laten vallen, vaak moet je dan je voet wel onder je zwaartepunt neerzetten. 

Tips

Uiteindelijk ben ik van mening dat je niet te veel moet veranderen aan iemand zijn looppatroon, maar kun je wel wat bijschaven. Dus kleine aanpassingen zijn soms al voldoende, zoals:

  • Pas kort kouden
  • Billen licht aanspannen (dit voorkomt dat je teveel doorzakt bij de landing)
  • Voet zoveel als mogelijk onder je neer te zetten en niet te ver voor je neer
  • Goede arm inzet

Nieuw bij ReFit: HEIT | Compact II

Hoogenergetische inductietherapie (HEIT) met de Compact-II Het menselijk lichaam is een goed geleidend medium en reageert op magnetisme. Met Hoogenergetische inductietherapie (HEIT) wordt een sterk magnetisch veld voor therapeutische doeleinden ingezet bij pijnbestrijding, ter bevordering [...]

Percutane electrolyse therapie

Refit biedt nu ook Percutane Electrolyse (EPTE) therapie aan.   Voordelen percutane electrolyse Hoge aantoonbare effectiviteit bij langdurige chronische klachten Goed combineerbaar met andere vormen van actieve therapie Lokale behandeling direct op aangetaste weefsel, of [...]