Helaas krijgen we bijna allemaal weleens te maken met blessures. Ook rugklachten komen vaak voor, niet alleen bij hardlopers. Als je last hebt van rugklachten is het soms onmogelijk om hard te lopen.
Wat zijn rugklachten precies?
Bij rugklachten kun je vaak niet op of neer, dus als het echt in de rug is geschoten moet je echt niet denken aan hardlopen, de spieren en gewrichten kunnen dit dan ook nog niet goed hebben. Vaak is gewoon wandelen of fietsen de beste oplossing.
Kan ik ermee doorlopen?
Bij a-specifieke rugklachten is het soms wel mogelijk om hard te lopen en soms ook totaal niet. Het advies is hierbij dan ook, als het wel gaat dan is het prima. Als het pijn doet tijdens of na het hardlopen, is het niet verstandig om nog te lopen. Dan kun je beter tijdelijk even gaan wandelen of fietsen tot de klachten weg zijn en het daarna weer rustig op te bouwen! Probeer juist wel te bewegen, want uit ervaring en uit veel onderzoek blijkt dat bewegen helpt bij rugklachten. Vroeger werd totale rust voorgeschreven, nu is het 180 graden gedraaid en moet je juist bewegen. Puur om de spieren en gewrichten soepel te houden.
Hoe ontstaan rugklachten dan?
Hardlopen en rugklachten
Het kan ook zijn dat je spieren en dus je core stability niet goed is. Dan kan het zijn dat je door hardlopen juist rugklachten krijgt. Maar vaak is er een onderliggend probleem, zoals stress, vermoeidheid etc. Op dat moment kan hardlopen ineens een overbelasting zijn. Terwijl dit vorige week wel goed ging.
Als je moe bent en toch door wilt lopen of een bepaald tempo wilt halen, kan het zijn dat je spieren niet meer goed samen werken en te laat weer aanspannen om de wervelkolom te stabiliseren. Dan kan het dus zijn dat je rugklachten krijgt.
Komt het vooral door overbelasting?
En als je nu last blijft houden van rugklachten?
Eenvoudige tips bij rugklachten:
• Niet door de pijn heen lopen.
• Warmte in de rug zorgt voor ontspanning.
• Goed bewegen bij rugklachten, niet te lang stil zitten en niet te lang stilstaan. Een belangrijke oefening is; ruglig, benen opgetrokken en rustig heen en weer bewegen, doe dit 1 tot 2 minuten binnen de pijngrens.
• Doe spierversterkende oefeningen, als de rugklachten weer over zijn, bijv. planken, superman etc.
• Overdag of tijdens het hardlopen de navel intrekken, dan heb je meer voorspanning.
• Heb je zittend werk? Probeer regelmatig op te staan of te wisselen van houding.
• Vervang je hardloopschoenen na ongeveer 1200 loopkilometers, voor voldoende demping.
Geen contract Zorg en Zekerheid 2023
Let op! We hebben in 2023 GEEN contract meer met Zorg & Zekerheid
Percutane electrolyse therapie
Sinds kort heeft ReFit Delft percutane electrolyse therapie aan zijn behandelingen toegevoegd. Voordelen percutane electrolyse Hoge aantoonbare effectiviteit bij langdurige chronische klachten Goed combineerbaar met andere vormen van actieve therapie Lokale behandeling direct op aangetaste [...]
Shockwavetherapie
Sinds kort heeft ReFit Delft shockwavetherapie aan zijn behandelingen toegevoegd. Een voordeel van shockwavetherapie is dat het een zeer korte behandelduur per sessie kent, terwijl het percentage therapiesucces na weinig behandelingen heel hoog is. Dit [...]