Helaas krijgen we bijna allemaal weleens te maken met blessures. Ook rugklachten komen vaak voor, niet alleen bij hardlopers. Als je last hebt van rugklachten is het soms onmogelijk om hard te lopen.

Wat zijn rugklachten precies?

Rugklachten kun je op twee manieren onderscheiden. Je hebt specifieke rugklachten en a-specifieke rugklachten. Specifieke rugklachten betekent eigenlijk dat er een duidelijke aanwijzing is van een zenuwbeklemming, dit kan zich uiten in bijvoorbeeld uitval van een been (door been heen zakken of klapvoet) of de blaas niet meer onder controle kunnen houden. Gelukkig hebben niet veel mensen dit. Vaak wordt er daarom ook de naam a-specifieke lage rugklachten gebruikt. Ik denk dat (bijna) iedereen hier wel eens last van heeft gehad. Het kan zijn dat het ineens in je rug schiet, vroeger ook wel spit genoemd. Het kan ook zijn dat het langzaam ontstaat en dat de hele rug verkrampt is.

Bij rugklachten kun je vaak niet op of neer, dus als het echt in de rug is geschoten moet je echt niet denken aan hardlopen, de spieren en gewrichten kunnen dit dan ook nog niet goed hebben. Vaak is gewoon wandelen of fietsen de beste oplossing.

Kan ik ermee doorlopen?

Met specifieke rugklachten is het niet verstandig om hard te lopen. Je maakt toch flinke klappen tijdens het hardlopen. De schokbelasting is gewoon te groot, waardoor de druk op de “aangedane” zenuw te groot is en je dit moeilijk kunt verdragen. Bovendien is het lichaam hard aan het werk dit op te lossen en te repareren. Als je dan de zenuw weer gaat prikkelen kan hij niet goed herstellen.

Bij a-specifieke rugklachten is het soms wel mogelijk om hard te lopen en soms ook totaal niet. Het advies is hierbij dan ook, als het wel gaat dan is het prima. Als het pijn doet tijdens of na het hardlopen, is het niet verstandig om nog te lopen. Dan kun je beter tijdelijk even gaan wandelen of fietsen tot de klachten weg zijn en het daarna weer rustig op te bouwen! Probeer juist wel te bewegen, want uit ervaring en uit veel onderzoek blijkt dat bewegen helpt bij rugklachten. Vroeger werd totale rust voorgeschreven, nu is het 180 graden gedraaid en moet je juist bewegen. Puur om de spieren en gewrichten soepel te houden.

rugklachten-en-hardlopen-1

Hoe ontstaan rugklachten dan?

Vaak zijn het de kleine spieren in de rug en buik die zorgen voor de stabiliteit van de wervels. Ik leg het vaak zo uit dat deze spieren op een of andere manier net te laat zijn met aanspannen. De grote spieren maken de beweging, de wervels zijn niet goed gestabiliseerd en dan schiet het in de rug. Dit zijn dan de diepe rugspieren die je voelt, ook kunnen de wervels zelf een beetje “gekneusd” zijn. Dit kan komen omdat je moe bent, stress hebt en je belastbaarheid iets lager is geworden, of dat de spieren gewoon niet sterk genoeg zijn.

Hardlopen en rugklachten

Hardlopen zorgt er juist voor dat je de spieren goed traint, je moet constant je spieren aanspannen en ontspannen en dit vraagt veel van je core stability. Hardlopen is dus erg goed om rugklachten te voorkomen, evenals fietsen en stevig doorwandelen. Je maakt een soort rotatie met de wervels. Dit is vaak een goede beweging en smeert de gewrichten. Bovendien maak je je spieren hiermee sterker.

Het kan ook zijn dat je spieren en dus je core stability niet goed is. Dan kan het zijn dat je door hardlopen juist rugklachten krijgt. Maar vaak is er een onderliggend probleem, zoals stress, vermoeidheid etc. Op dat moment kan hardlopen ineens een overbelasting zijn. Terwijl dit vorige week wel goed ging.

Als je moe bent en toch door wilt lopen of een bepaald tempo wilt halen, kan het zijn dat je spieren niet meer goed samen werken en te laat weer aanspannen om de wervelkolom te stabiliseren. Dan kan het dus zijn dat je rugklachten krijgt.

Komt het vooral door overbelasting?

Meestal wel, soms ligt de oorzaak ergens anders, namelijk bij wat je in het dagelijks leven doet of wat je als werk doet. Veel en lang zitten is niet goed.

En als je nu last blijft houden van rugklachten?

Als je langer dan 3 maanden last hebt van je rugklachten of het komt steeds weer terug, dan moet je er iets aan doen, dit kan met corestability training. Maar de sturing in de lage rug of de houding kan ook niet goed zijn en een belangrijke rol spelen. Vaak zijn de klachten ook gelinkt aan de zitplek op het werk. Raadpleeg een fysiotherapeut! Ook kun je een fysiotherapeut raadplegen als het net in je is geschoten, vaak duren deze klachten maar 1 tot 3 weken. Maar de fysiotherapeut kan je net weer wat sneller op de been helpen en je de juiste adviezen geven.

Eenvoudige tips bij rugklachten:

• Niet door de pijn heen lopen.
• Warmte in de rug zorgt voor ontspanning.
• Goed bewegen bij rugklachten, niet te lang stil zitten en niet te lang stilstaan. Een belangrijke oefening is; ruglig, benen opgetrokken en rustig heen en weer bewegen, doe dit 1 tot 2 minuten binnen de pijngrens.
• Doe spierversterkende oefeningen, als de rugklachten weer over zijn, bijv. planken, superman etc.
• Overdag of tijdens het hardlopen de navel intrekken, dan heb je meer voorspanning.
• Heb je zittend werk? Probeer regelmatig op te staan of te wisselen van houding.
• Vervang je hardloopschoenen na ongeveer 1200 loopkilometers, voor voldoende demping.

  • COMPACT-II fysio delft

Nieuw bij ReFit: HEIT | Compact II

Hoogenergetische inductietherapie (HEIT) met de Compact-II Het menselijk lichaam is een goed geleidend medium en reageert op magnetisme. Met Hoogenergetische inductietherapie (HEIT) wordt een sterk magnetisch veld voor therapeutische doeleinden ingezet bij pijnbestrijding, ter bevordering [...]